top of page

FILARIOSIS


La Filariosis cardiopulmonar o també coneguda com la “malaltia del cuc del cor” és una infecció causada per un paràsit, un nematode del gènere Dirofilaria, principalment Dirofilaria immitis. Els principals transmissors d’aquesta malaltia són mosquits dels géneres Culex, Aedes i Anopheles.

Els mosquits inoculen a l’hoste (gos, gat i humans) les larves del cuc, i aquestes, després de passar per una sèrie de cicles biològics es transformen en cucs adults, que poden arribar a mesurar 30cm de longitud. Els cucs adults es localitzen principalment en l’arteria pulmonar i en el ventricle dret del seu hoste, on arriben a viure durant anys, a l’igual que les microfilaries que produeixen.

DISTRIBUCIÓ

Les àries més afectades d’Espanya són les que es troben a les desembocadures dels rius Llobregat, Ebre i Guadalquivir, les illes Canàries i les Illes Balears. La zona del Maresme es troba en un risc moderat de la malaltia.

SIMPTOMATOLOGIA

La majoria de gossos amb baixa càrrega parasitària són asimptomàtics, però a mesura que es desenvolupa la malaltia, el símptoma més habitual és una tos no productiva i crònica, que s’accentua després de l’exercici, junt amb dificultat respiratòria, intolerància a l’exercici, pèrdua de pes i desmais.

TRACTAMENT

El tractament dependrà del grau d’infecció que tingui el pacient. En el cas dels animals que ja tinguin signes clínics, el tractament comporta un cert risc i s’ha de realitzar en diferents fases, primer matant una bactèria que normalment va associada a les filaries, anomenada Wolbachia, després matant les microfilaries circulants i per últim matant les filaries adultes.

PRONÒSTIC

Tenint en compte la gravetat de la malaltia i els riscs del tractament, les mesures preventives tenen una importància fonamental. Aquestes poden ser mitjançant pipetes repel·lents dels mosquits o bé, en les àries on existeix més risc de contraure la malaltia, la mesura d’elecció és l’administració mensual oral o en pipeta d’un producte que mata les microfilaries.

Entradas destacadas
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page