top of page

LES PUCES


Les puces són el paràsit extern més comú dels gossos i gats i tenen distribució mudial.

Tot i que les infestacions de puces es donen sobretot entre primavera i tardor, al Maresme en trobem durant tot l'any.

LES PUCES

Són insectes petits, d'uns 3mm, de color marró-vermellós, que poden saltar fins a 100 vegades la

seva alçada, i d'aquesta manera pujar als animals de manera senzilla. Són hematòfags, és a dir, s'alimenten de la sang dels animals.

VIA DE CONTAGI

La principal forma de contagi dels animals, és quan aquests van a zones infestades de la fase juvenil de la puça, tot i que el contacte directe, a través d'una puça adulta que salta d'un altre animal, també és possible.

CICLE DE LA PUÇA

Les puces es reprodueixen sobre la pell del gos/gat. Cada puça adulta posa uns 20 ous diaris sobre aquest, tot i que ràpidament cauen a terra o continua el seu cicle vital (larva-pupa-adult).

Per tant, podem trobar ous en tots els llocs on l'animal té accés, tot i que, on és més habitual, és en la seva zona de descans. Els llocs predilectes pel desenvolupament de les puces són el llit de l'animal, el sofà, les catifes,... llocs que tenen unes condicions de temperatura i humitat ideals pel seu desenvolupament.

MALATIES TRANSMESES PER LES PUCES

En el nostre animal, les puces poden provocar irritació de la pell, al·lèrgia a la picada de la puça (el que es coneix com a DAPP), transmisió de paràsits intestinals (el més habitual és el Dypilidim caninum que és una tènia intestinal) o transmisió de bactèries (com la Bartonella henselae causant de la malaltia de l'esgarrepada del gat) entre d'altres. En casos d'infestació greu, també poden provocar anèmia.

PREVENCIÓ

La millor manera de lluitar contra les puces és amb la prevenció. Hi ha múltiples mecanismes:

Pipetes, comprimits, collars, el vostre veterinari us assessorarà sobre la millor opció segons les condicions del vostre animal. Aquesta prevenció, tot i que en el Maresme es recomana durant tot l'any, és especialment important entre primavera i tardor.

També és important la neteja periòdica del llit de l'animal.

QUÈ FER EN CAS D'INFESTACIÓ DE PUCES?

Haurem d'atacar el problema de manera global:

-L’animal:

Les pipetes van molt bé com a preventiu, ja que a més de les puces eviten altres insectes i paràsits, però quan estem davant d’una infestació de puces, el més efectiu és el comprimit, ja que la seva velocitat d’acció és molt més ràpida. Hi ha múltiples marques al mercat, el teu veterinari et dirà quina creu que és la millor pel teu cas concret.

-L’interior de la casa:

El problema de les puces, és que per una que veus, hi ha milers de larves i

ous en el seu entorn, en aquest cas, casa teva. Per molt que facis neteges a fons, si no poses un producte insecticida, no aconseguiràs matar-les. El més pràctic són les anomenades “bombes insecticides”. D’aquestes en necessitaràs 1, 2... segons els metres quadrats de casa teva i la marca de la bomba. En el moment de posar-la no ha d’haver cap ésser viu dins la casa, ni persona ni animal. S’ha de posar en una superfície elevada, a meitat dels metres quadrats que vulguis fumigar, deixar totes les portes obertes (fins i tot les dels armaris) perquè pugui penetrar el producte per tota l’estança. Passades unes 8h entres a la casa i obres totes les finestres mínim 30minuts. Després passes l’aspirador i tires la bossa al contenidor.

-L’exterior de la casa:

Els animals que viuen en jardí, és imprescindible fumigar el jardí, ja que moltes vegades és on resideix part del problema. A botigues de jardineria us informaran de quin són els productes més adequats segons si teniu moltes o poques plantes.

Entradas destacadas
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page